Succesverhalen

Zij-instromers in de techniek; kan dat wel? Directeur Frebo vertelt...

Lees mee in het onderstaande interview met Henk Reinders, directeur bij Frebo, inzake hun deelname aan het Overijssels Vakmanschap.

Als eerste wat meer informatie over de organisatie Frebo;

Frebo is toeleverancier in de metaalindustrie; gespecialiseerd in de bewerkingstechnieken boren en frezen. Het bedrijf produceert aansluitblokken en onderdelen voor hydraulische systemen en machineonderdelen. Frebo bestaat ruim 30 jaar en staat bekend als degelijk en betrouwbaar.

Frebo streeft naar een onbemande 24x 7 productie, waarin kwaliteit centraal staat. In de organisatie draait het om beheersing van geautomatiseerde bewerkingsprocessen; om geavanceerde productietechnologie. In deze ontwikkeling is de verantwoordelijke rol van de vakman op de werkvloer inmiddels geheel afgebouwd. Werkvoorbereiding is verantwoordelijk voor de keuze van productiemiddelen, machineprogrammering en planning. Wat er aan uitvoerende taken op de werkvloer is overgebleven, wordt gedaan door productiemedewerkers die intern zijn opgeleid. Het gaat om eenvoudige taken: zoals het monteren van gereedschappen en spanmiddelen, beladen van machines, onderhoud en logistieke diensten.

Voor deze werkzaamheden zijn bij uitstek kandidaten geschikt die een overstap naar de techniek willen maken en dus nog geen technische achtergrond hebben. Deze kandidaten worden met ondersteuning van de gelden uit het Overijssels Vakmanschap opgeleid tot CNC machinebediener en kunnen binnen enkele weken al meedraaien in het proces. Kandidaten worden gescreend en begeleid door de organisatie ANSACT onder leiding van Benno Hermelink in samenwerking met Best Techniek. Voor de werving is ook het Werkplein Twente ingeschakeld. Zij vervulden een belangrijke rol in de aanleveren van werkzoekenden.

Over de manier waarop deze kandidaten hun weg vinden binnen Frebo, hebben we Henk Reinders een aantal vragen gesteld.

Vraag: Waarom neemt Frebo deel aan dit project?

Antwoord Henk: Het project sluit aan bij de Frebo visie en werkwijze: techniek aan de "voorkant" uit het proces halen en het proces vervolgens vertalen naar eenvoudige handelingen die in een vaste volgorde uitgevoerd moeten worden. Wanneer je dit goed doet, kun je produceren met ongeschoolde / minimaal geschoolde medewerkers.

Vraag: Had je, vooraf, een goed inzicht in het niveau van de kandidaat die uiteindelijk bij je komt te werken?

Antwoord Henk: Ja. Doordat we twee gesprekken hebben gevoerd met de kandidaat alvorens deze aan het werk ging hebben we goed kunnen doorvragen en kunnen kennismaken. In deze gesprekken hebben we tevens goed kunnen uitleggen wat de Frebo werkwijze inhoudt en wat we van onze medewerkers verwachten.

Vraag: Hoe gaat het met de deelnemer?

Antwoord Henk: Ik ben in ieder geval erg tevreden. Zowel werkgever als werknemer moeten tijd en energie steken in deze manier van werken. Het kost tijd om medewerkers te begeleiden die nieuw zijn in de sector en geen technische achtergrond hebben. Daarnaast heb je soms ook te maken met mensen die al lange tijd uit het arbeidsproces zijn en op dat vlak extra begeleiding nodig hebben.

Maar het zoeken naar vakmensen met een heel specifieke achtergrond en ervaring is met deze manier van werken niet meer nodig. Deze vakmensen zijn ook niet meer te vinden trouwens. Met deze manier van nieuwe medewerkers aantrekken, kun je je dus concentreren op het zoeken naar medewerkers die ambitieus zijn, accuraat kunnen werken en waar plezierig mee samen te werken is. Dat maakt de pool van mensen waaruit je kan zoeken vele malen groter. Onze nieuwe medewerker, Gerard Slagers past in dat profiel.

Vraag: Zou je het aannemen en opleiden van mensen uit een andere sector aanbevelen bij je technische collega’s?

Antwoord Henk: Nieuwe medewerkers zonder ervaring kun je niet meteen in hele complexe technische functies plaatsten. Is het proces echter gestandaardiseerd en opgedeeld in eenvoudige handelingen, dan wel.

Door mensen vanuit een andere sector op die manier op te leiden, kunnen ze meteen ingezet worden en dan op de werkplek verder leren. Op deze manier kom je in ieder geval aan nieuw en gemotiveerd personeel dat snel inzetbaar is.

Actueel en succesverhalen Blijf op de hoogte

Bijeenkomsten 2024: 3-Luik 'Innovatie in Werkgeverschap'
Nieuws

Bijeenkomsten 2024: 3-Luik 'Innovatie in Werkgeverschap'

In de drie themabijeenkomsten willen wij de bedrijven in de maakindustrie en installatietechniek informeren en inspireren over aantrekkelijk werkgeverschap.

Bijeenkomsten: 3-Luik 'Innovatie in Werkgeverschap'
Nieuws

Bijeenkomsten: 3-Luik 'Innovatie in Werkgeverschap'

In de drie themabijeenkomsten willen wij de bedrijven in de maakindustrie en installatietechniek informeren en inspireren over aantrekkelijk werkgeverschap.

SUCCESVOLLE REGIONALE TECHNIEK BEDRIJVENDAG BIJ LUX038
Nieuws

SUCCESVOLLE REGIONALE TECHNIEK BEDRIJVENDAG BIJ LUX038

Ruim 150 ondernemers en vertegenwoordigers namens onderwijs en overheid kwamen af op de Regionale Techniek Bedrijvendag (RTBD).

Tap eens uit een ander vaatje

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyklaring »
* = verplicht
Een ogenblik geduld…
Overijssels Vakmanschap

Gezamenlijk actieplan van de technische branches in Overijssel