Samenwerking Intermediairs - Werk en Vakmanschap
In de regio Twente bundelen Overijssels Vakmanschap, intermediair Werk en Vakmanschap en A+O-bedrijf Brinks Components de krachten. Met succes weten zij zij-instroom te realiseren. “Deze samenwerking loont echt. Samen slagen we erin om mensen die niet uit de Metalektro komen, toch duurzaam in de branche aan het werk te helpen. Dat is natuurlijk hartstikke mooi”, zegt Marjon Dreierink, arbeidsmarktcoach bij Overijssels Vakmanschap.
“Er is een ongelofelijke krapte op de arbeidsmarkt. Dat zien wij ook in de regio Twente, waar veel technische bedrijven zitten. Door een tekort aan personeel nemen bedrijven opdrachten niet aan of worden productielijnen tijdelijk stilgelegd”, zegt Dreierink. “Maar ondanks die krapte zijn bedrijven nog altijd op zoek naar ‘de technische buurjongen met twee rechterhanden’. Die vind je op dit moment echter niet. Dat is ijdele hoop.” Elles Vogelaar, HR-medewerker bij Brinks Components sluit zich daar bij aan. “Het is tijd om op andere manieren naar personeel te zoeken”, vertelt ze. “Een cv zegt niet alles, we moeten creatiever denken en meer lef en vertrouwen hebben. Zij-instromers zijn een interessante doelgroep. Ze hebben de juiste werkmentaliteit en zijn enorm gemotiveerd.”
Veel ervaring
Maar hoe vind je deze gemotiveerde zij-instromers? “Wij hebben ruim 25 jaar ervaring in het zoeken, screenen, plaatsen en opleiden van potentials in de markt”, legt Larissa Klaassen, manager Werk en Vakmanschap regio Twente, uit. “Wij kennen de markt door en door en weten precies wat wel en niet bij iemand past. Bovendien hebben we veel ervaring met de verschillende opleidingsstructuren. We plaatsen mensen op uitzendbasis bij bedrijven en faciliteren de opleiding.”
“Wie goed personeel wil, moet bereid zijn om buiten de gebaande paden te denken”
Larissa Klaassen (link) en Elles Vogelaar (rechts)
Financiële ondersteuning
Om de kosten voor de extra opleiding van zij-instromers laag te houden, wordt er samengewerkt met Overijssels Vakmanschap. Dreierink: “Wij hebben tot doel om voor eind volgend jaar 80 zij-instromers aan het werk te helpen. Voor de kandidaten hebben we intensieve coachingstrajecten. Die duren soms wel een half jaar of een jaar om mensen werkfit te krijgen. En dan kan het ook nog eens zo zijn dat daarna een twee- of driejarige opleiding volgt. Intermediairs hebben de kandidaten, maar kunnen zo’n intensief traject vaak niet begeleiden en bekostigen. Vandaar dat Overijssels Vakmanschap dit traject ondersteunt vanaf de ontwikkelvraag van de kandidaat, het kiezen van een passende opleiding tot het begeleiden van de (toekomstige) werkgever of zoals in dit geval via de intermediair. Het bekostigen van deze intensieve trajecten is vaak een puzzel. Overijssels Vakmanschap bekijkt alle financiële mogelijkheden en zoekt de juiste beschikbare vergoeding op het juiste moment. We kunnen dat doen dankzij financiële ondersteuning vanuit A+O Metalektro in combinatie met landelijke en regionale regelingen. Ik vind het heel erg goed dat A+O op die manier de sector helpt om aan personeel te komen.”
Ideale samenwerking
Marjon Dreierink, arbeidsmarktcoach bij Overijssels Vakmanschap
Het is een ideale samenwerking, zegt Klaassen. “Er zijn veel subsidiemogelijkheden, maar door de bomen zie je soms het bos niet meer. Marjon zoekt de talloze potjes voor ons uit en verzorgt de financiële stimulans. Wij vinden de juiste kandidaten. En bedrijven zoals Brinks Components steken hun nek uit om iemand een kans te bieden. Onlangs hebben we daar de eerste zij-instromer kunnen plaatsen. Luc (25) raakte door de coronacrisis zijn baan in de ICT kwijt. Zijn vader werkte altijd al in de techniek en via een bijbaantje kwam Luuk in aanraking met verspaning, wat hij heel leuk bleek te vinden. Inmiddels is hij naar volle tevredenheid bij Brinks aan de slag.”
Buiten de gebaande paden
“Wij hebben er met Luc een prima kracht bij”, vertelt Vogelaar enthousiast. “Hij is leergierig, ligt goed in de groep en is dankbaar dat hij in oktober het schakelprogramma zij-instromers in de verspaning kan volgen. Aansluitend is er de mogelijkheid om te starten met mbo 3 precisieverspaner. Hij blinkt echt uit en is hier uitstekend op zijn plek. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen, zoals het inwerken. Maar we krijgen vanuit Werk en Vakmanschap ontzettend veel begeleiding, waar wij geen tijd voor en ervaring mee hebben. Wie goed personeel wil, moet tegenwoordig bereid zijn om buiten de gebaande paden te denken. Het is tijd om vooruit te kijken en vooroordelen los te laten. Deze samenwerking bewijst dat het echt werkt.”
Meer informatie:
Marjon Dreierink, arbeidsmarktcoach bij Overijssels Vakmanschap, tel: (06) 53 98 12 83 of e-mail: marjon@overijsselsvakmanschap.nl.
Larissa Klaassen, manager Werk en Vakmanschap regio Twente, tel: (053) 46 086 00 of e-mail: l.klaassen@werkenvakmanschap.nl.
Elles Vogelaar, HR-medewerker bij Brinks Components, tel: (0546) 56 14 00 of e-mail: elles.vogelaar@brinkscomponents.nl.