Succesverhalen

In 3 maanden van laborant naar monteur buitendienst!

Laborant Chongen Hong miste de uitdaging in zijn werk. De coaching van Overijssels Vakmanschap i.c.m. schakeltraject van OOM stoomde hem in 3 maanden klaar voor zijn nieuwe baan: monteur buitendienst bij Besten Machines in Haarle. ‘Na een hbo-opleiding laboratoriumonderzoek werkte ik jarenlang als laborant in de analytische chemie. Maar mijn werk werd steeds meer door machines overgenomen. Er zat voor mij geen uitdaging meer in.'

Roer om
Toen mijn contract niet werd verlengd, besloot ik het roer om te gooien. In mijn vrije tijd doe ik aan 3D-printen en CAD-tekenen en ik wilde graag iets met mijn handen doen. Een baan in de techniek lag voor de hand. Maar ja, waar begin je, zonder technisch diploma en technische ervaring? Ik had zelf al het een en ander geprobeerd richting de mechatronica maar werd steeds afgewezen, want ik had niet de juiste kennis en ervaring. Op social media kwam ik een oproep van Overijssels Vakmanschap tegen waarin zij juist op zoek zijn naar mensen die willen omscholen richting techniek. Ik kwam in contact met arbeidsmarktcoach Martine Siemerink van Overijssels Vakmanschap en zij heeft mij begeleid van begin tot eind van deze overstap van Laborant naar Technisch monteur buitendienst.

Schakeltraject Zij-instromer in de Techniek
Via Overijssels vakmanschap werd ik geattendeerd op het schakeltraject verspanen, constructie en mechatronica van OOM en Overijssels Vakmanschap. Daarin worden zij-instromers opgeleid en begeleid naar passende bedrijven. Ik kon snel instromen; omdat OOM het traject voorfinanciert, kon ik al met de opleiding beginnen voor ik een dienstverband in de techniek had.

In de leer
Van begin oktober tot begin januari ging ik 1 keer in de week naar het SMEOT (vakschool voor metaal, mechatronica en verspaning). Daar kreeg ik les in mechatronica, tekeninglezen, materialenkennis en meettechnieken. Martine, arbeidsmarktcoach van Overijssels Vakmanschap heeft mij geholpen met mijn CV, deze meer te richten op mijn kwaliteiten en vaardigheden ipv wat ik aan ervaring had opgedaan in mijn functie als Laborant. Daarna heb ik met de arbeidsmarktcoach passende bedrijven geselecteerd en sollicitatiegesprekken voorbereid. Al in de eerste maand van mijn opleiding werd ik uitgenodigd om te solliciteren bij Besten Machines. Daar kon ik 4 dagen per week in de leer als monteur.

Boeiende branche
Inmiddels is mijn opleiding afgerond en heb ik een fulltime combinatiefunctie. Ik ben monteur buitendienst en technisch ondersteuner op softwaregebied. Ik kan nu mijn hersenen en mijn handen gebruiken en ik word uitgedaagd. Ik vind de metaalbewerking een heel boeiende branche. Als monteur kom ik bij de meest uiteenlopende bedrijven. Geen dag is hier hetzelfde.

Goed begeleid
Ik ben goed begeleid in het schakeltraject en heb veel opgestoken. Op eigen houtje was ik nooit in deze baan terechtgekomen. Zowel bij het voorschakeltraject en het in dienst treden zijn begeleiding en evaluaties gevoerd door Overijssels Vakmanschap en OOM. Na het afronden van het voorschakeltraject heb ik advies gekregen over een vervolgopleiding. De komende jaren wil ik mijn kennis over mechatronica verdiepen. Met mijn werkgever heb ik al besproken dat ik een reguliere bbl-opleiding mechatronica ga doen. Ik ben blij dat ik me hier verder kan ontwikkelen in mijn vakgebied.’

Inmiddels zijn er via het OOM schakeltraject in Overijssel al 26 deelnemers geplaatst. Meer weten? Neem contact met ons op.

Actueel en succesverhalen Blijf op de hoogte

Jezelf herontdekken, met de eindeloze mogelijkheden in de techniek!
Nieuws

Jezelf herontdekken, met de eindeloze mogelijkheden in de techniek!

Vind jezelf opnieuw uit, met eindeloos veel mogelijkheden in de techniek!

Meer vrouwen in de techniek!
Nieuws

Meer vrouwen in de techniek!

Wij staan voor meer vrouwen in de techniek!

Overijssels Vakmanschap helpt bij uitdagingen in de technische sector
Nieuws

Overijssels Vakmanschap helpt bij uitdagingen in de technische sector

Wij helpen je graag bij de uitdagingen in de technisch sector door verbinding te leggen tussen Overijsselse bedrijven met scholen, landelijke brancheorganisaties, vakbonden en techniekfondsen

Tap eens uit een ander vaatje

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyklaring »
* = verplicht
Een ogenblik geduld…
Overijssels Vakmanschap

Gezamenlijk actieplan van de technische branches in Overijssel