Actueel

Dinsdag 7 mrt 2023 Van goedbetaalde IT-baan naar zonnepanelenmonteur

Door het enorme tekort aan technici dreigt de energietransitie vast te lopen. Steeds meer mensen laten zich echter omscholen. Zoals Boudewijn Meyboom uit Deventer. Hij studeerde aan de universiteit en had een goedbetaalde baan. Nu installeert hij zonnepanelen op daken. ,,Ik ben trots dat ik deze stap heb durven zetten.”

Deventenaar Boudewijn Meyboom (37) studeerde bedrijfskunde aan de universiteit en had goedbetaalde kantoorbanen in de it-sector. Toch knaagde er iets, de voldoening ontbrak. Hij wilde nuttig zijn, met zijn handen werken, iets maken. Het idee rijpte om het roer volledig om te gooien. Tot hij voldoende moed had verzameld en de stap zette.

Nu werkt hij als elektro-installateur. Dagelijks klimt hij op daken van huizen om zonnepanelen aan te sluiten. En steeds weer voelt hij zich voldaan als de klus is geklaard. Dat hij flink salaris moest inleveren, deert hem niet. ,,Nu ben ik van waarde en lever een bijdrage aan de energietransitie. Hier word ik zonnig van in mijn hoofd.”

Ik verdien minder, maar doe werk waar ik gelukkig van word. Dat is het me helemaal waard.

Direct resultaat

Toen Meyboom besloot dat hij de techniek in wilde, moest hij eerst bepalen wat hem leuk leek. Meubelmaker of timmerman? Loodgieter misschien? Hij kwam uit bij de installatietechniek. ,,Al die draadjes. En als je ze goed aansluit, gaat het lampje branden. Direct resultaat van je werk. Heerlijk.”

Hij kwam in contact met een installatiebedrijf in zijn woonplaats. Een kleine club met zes medewerkers, gespecialiseerd in het plaatsen van zonnepanelen. Het klikte met de eigenaar, die hem maar wat graag wilde hebben. Hij had een nieuwe baan, maar het kunstje moest hij nog leren.

Boudewijn Meyboom monteert zonnepanelen op het dak van een woning in Deventer.

Meyboom vond een commerciële opleider in Assen. In zeven dagen zou hij alle kneepjes van het vak leren. Maar de opleiding was duur. Toen kruiste zijn pad met Overijssels Vakmanschap, een samenwerkingsverband van de provincie en de technieksector die mensen via omscholing naar een baan in de techniek leidt.

Daar kwam hij in contact met verbindingscoach Suzanne Reep. ,,Er zijn veel subsidies, maar het is een enorm doolhof. Zij wist precies op welke subsidiepotjes ik aanspraak maakte. Dankzij haar hulp kon ik mijn opleiding betalen.”

Reep merkt dat de belangstelling voor omscholing groeit. Het is minder gewoon om een carrière lang hetzelfde werk te doen. De groeiende vanzelfsprekendheid om iets heel anders te gaan doen, juicht ze toe. ,,Wij begeleiden mensen die uit verschillende banen komen. Een manager van een fastfoodrestaurant, een P&O medewerker, een kwaliteitsfunctionaris uit de zorg. En nu begeleidt mijn collega een slager.”

Meer belangstelling voor omscholing

De afgelopen jaren heeft Overijssels Vakmanschap honderden mensen aan een technische baan geholpen. ,,Veel mensen willen van betekenis te zijn”, vertelt Reep. ,,Onlangs begeleidde ik twee mannen die altijd in de olie-industrie hadden gewerkt. De laatste jaren van hun werkende leven wilden ze een bijdrage leveren aan de maatschappij en de energietransitie. Die wens zien we bij jongeren ook veel.”

Terug naar Boudewijn Meyboom, die vanaf een steiger zonnepanelen op de oranje dakpannen van een woning plaatst. De zon zet zijn vriendelijke gelaat in een goudgeel licht. Vorig jaar juli deed hij zijn opleiding, een maand later ging hij aan de slag bij zijn nieuwe werkgever. En dat bevalt uitstekend.

,,Voorheen zat ik urenlang op een bureaustoel naar een beeldscherm te kijken, nu werk ik buiten, in weer en wind”, vertelt Meyboom. ,,Ik had me erop ingesteld dat ik 20 procent van de tijd in de regen zou werken, maar dat valt reuze mee. Het is opmerkelijk hoe weinig het regent.”

Als monteur van zonnepanelen haalt Boudewijn Meyboom meer voldoening uit zijn werk.

‘Trots dat ik het gedaan heb’

Zijn werkdagen vliegen voorbij. De klus die hij samen met zijn collega’s moet klaren, komt op dezelfde dag af. Die afgesloten cyclus vindt hij prettig. ,,Je ziet direct het resultaat van je arbeid. Heel anders dan bij de langlopende softwareprojecten die ik hiervoor gewend was. En de blije klanten na iedere klus, ook dat geeft voldoening.”

Meyboom is gelukkig in zijn nieuwe baan. Dat hij fors minder verdient dan voorheen, het zij zo. Natuurlijk heeft hij getwijfeld of het met een universitaire opleiding niet zonde zou zijn om MBO-werk te doen. Maar die twijfels heeft hij resoluut opzij geschoven.

,,Ik kan mijn hypotheek nog prima betalen en leef niet zo duur. Ik verdien minder, maar doe werk waar ik gelukkig van word. Dat is het me helemaal waard. Eerlijk gezegd ben ik best trots op mezelf dat ik de moed heb gehad om deze stap te durven zetten.”

Enorm tekort aan technici brengt energietransitie in gevaar
Uitkeringsinstantie UWV becijferde onlangs dat er zo’n 48.000 vacatures openstaan voor beroepen die nodig zijn voor de energietransitie. Sinds 2016 is het aantal vacatures voor technische beroepen met 31.000 gestegen.

Omscholing is een oplossing en steeds meer mensen doen dat. ,,Het afgelopen jaar waren dat er zo’n 16.000”, weet woordvoerder Dick Reijman van brancheorganisatie Techniek Nederland. ,,Van de totale instroom in de techniek komt inmiddels 70 procent voor rekening van zij-instromers.”

Ondanks de instroom is het tekort aan technische vakmensen nog altijd nijpend. ,,We hebben nog heel veel monteurs nodig die al die zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen en warmtenetten installeren”, weet Reijman.

Eind vorig jaar lanceerde Techniek Nederland samen met andere organisaties en bedrijven het Aanvalsplan Techniek. Doel is om zo’n 60.000 technische vacatures structureel in te vullen. ,,Het kabinet heeft steun uitgesproken voor het plan en gaat de komende tien jaar 500 miljoen euro investeren, de branches investeren hetzelfde bedrag”, aldus Reijman.

tekst: Stentor, Paolo Laconi, foto: © Ronald Hissink

Actueel en succesverhalen Blijf op de hoogte

Wij maken werk van vrouwen in de techniek!
Nieuws

Wij maken werk van vrouwen in de techniek!

In onze ogen zijn vrouwen met hun creativiteit, communicatie-skills en inlevingsvermogen hét onbenutte potentieel, dat keihard nodig is om maatschappelijke technische uitdagingen te overkomen

Leven Lang Ontwikkelen met het Overijssels Vakmanschap!
Nieuws

Leven Lang Ontwikkelen met het Overijssels Vakmanschap!

We hebben ontzettend veel zin om de komende jaren aan de slag te gaan als 1 van de 5 hubs in dit project om mee te werken aan verschillende LLO oplossingen voor de gebouwde omgeving!

3-luik bijeenkomst 2/3: 'De kracht van generaties op de werkvloer'
Nieuws

3-luik bijeenkomst 2/3: 'De kracht van generaties op de werkvloer'

Bijeenkomst 2/3 van de 3-luik 'Innovatie en werkgeverschap'. Deze bijeenkomst gaat over 'De kracht van generaties op de werkvloer'. Er zijn slechts enkele plekken beschikbaar dus meld je aan!

Maak werk van technisch vakmanschap

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyklaring »
* = verplicht
Een ogenblik geduld…
Overijssels Vakmanschap

Gezamenlijk actieplan van de technische branches in Overijssel