Actueel

Vrijdag 11 okt 2019 Nog slechts circa 100 Overijsselse opleidingsvouchers beschikbaar!

Overijssel pakt het tekort aan technisch personeel daadkrachtig aan met het actieplan ‘Overijssels Vakmanschap’. Hierin werken de provincie Overijssel en Overijsselse bedrijven en onderwijsinstellingen nauw samen met landelijke brancheorganisaties, vakbonden FNV, CNV en De Unie en technische O&O-fondsen. Dé succesfactor? Het gericht verstrekken van gesubsidieerde opleidingsvouchers van 1.000 tot 3.000 euro. Direct en concreet inzetbaar voor bij-, om- en herscholingstrajecten. Bedoeld om de technische arbeidsmarkt in Overijssel beter te laten functioneren. Kortom, substantiële opleidingsvergoedingen zowel voor werkzoekenden en werkenden als zij-instromers. En het werkt!

Nog maar circa 100 opleidingsvouchers beschikbaar

Robert-Jan de Vries is OTIB-regiomanager in Gelderland / Overijssel: “Wij zijn één van de partners in dit geslaagde initiatief. Inmiddels zijn maar liefst circa 390 van de 490 beschikbare vouchers gericht uitgereikt. De vouchers voor een Levenlang Ontwikkelen bestemd voor zittende werknemers en de opleiding tot hybride docent zijn al zo goed als uitverkocht. Voor de trajecten van werkloosheid naar werk én van werk naar werk zijn er nog circa 100 vouchers beschikbaar. Hiermee is Overijssels Vakmanschap een groot succes in de strijd tegen het tekort aan technisch personeel. Een succes omdat meerdere partijen samen optrekken binnen Overijssel: van sociale partners en werkgevers en werknemers tot en met UWV, gemeenten en O&O fondsen.

“Eén van de klinkende successen van Overijssels Vakmanschap is de gerichte inzet op het opleiden van hybride docenten”

Spotlight op een succescase: de opleiding tot hybride docent

Eén van de klinkende successen van Overijssels Vakmanschap is de gerichte inzet op het opleiden van hybride docenten. Dit zijn technici uit het Overijsselse bedrijfsleven die na een pedagogische scholing, mede betaald met de vouchers van Overijssels Vakmanschap, een aantal uren per week les gaan geven op een ROC in de provincie. Een bijzonder pragmatische manier om het tekort aan technisch docenten te helpen verminderen. Robert-Jan: “Eén van deelnemers aan dit succesvolle traject is Arjen Vels. Hij is directeur-eigenaar van Pactum Installatietechniek in Deventer en tevens lid van de SER Overijssel. Arjen trok zich het tekort aan techniekdocenten in Overijssel zó aan, dat hij als directeur besloot om persoonlijk deel te gaan nemen aan het scholingstraject hybride docent, mede mogelijk gemaakt vanuit Overijssels Vakmanschap. Een super boegbeeld voor hoe succesvol we samen kunnen zijn, vooral in een tijdperk waarin de veranderingen in sneltreinvaart op ons af komen, zoals de energietransitie. Arjen een echte dé ambassadeur, die vanuit zijn eigen intrinsieke motivatie probeert om het technisch onderwijs en bedrijfsleven nog dichter bij elkaar te brengen door te helpen het docententekort te verminderen. Niet door naar anderen te wijzen, maar door het zelf te doen.” Inmiddels hebben diverse leergangen voor hybride docent al bijna 100 nieuwe hybride techniekdocenten opgeleverd voor de provincies Overijssel en Gelderland samen.

Ook positieve reactie vanuit Provincie Overijssel

Monique Bom is adviseur arbeidsmarkt voor de Provincie Overijssel: “De rol van de provincie is onder andere het stimuleren van de regionale economie. We zien veel werkgevers met onvervulde vacatures voor vakmensen. Ook worstelen werkgevers met het om- en bijscholen van hun zittende medewerkers. Op beide ontwikkelingen kunnen we een mooi antwoord geven vanuit het Overijssels Vakmanschap. Het is essentieel dat Overijssels Vakmanschap, volledig gesteund door de provincie, bijdraagt aan een levenlang ontwikkelen van al werkzame vakmensen, het laten instromen van nieuwe vakmensen en het wegwerken van de tekorten aan docenten in het technisch onderwijs. Het is een succes als je ziet dat we met weinig mankracht bijna alle opleidingsvouchers gericht weg hebben kunnen zetten. Wel merken we dat van alle doelgroepen die we benaderen de meeste effort nodig is voor de doelgroep zij-instromers. De circa 100 vouchers die we nog gaan plaatsen willen we op deze doelgroep richten.”

“De provincie bekijkt nu hoe we het succes van Overijssels Vakmanschap kunnen verankeren in bestaande initiatieven”

Inbedden voor toekomst

Monique Bom: “Het project is eindig, toch hebben we plannen voor Overijssels Vakmanschap 2.0. We bekijken bijvoorbeeld nu hoe we het succes van Overijssels Vakmanschap kunnen verankeren in de bestaande initiatieven zoals de Human Capital Agenda voor de regio Zwolle en het Twents Fonds voor Vakmanschap. Als provincie zijn we nu ook bezig met ons nieuwe bedrijfsprogramma en ook hier bekijken we hoe we het succes van Overijssels Vakmanschap mee kunnen nemen.”

Ook grote betrokkenheid vanuit FNV

Ook de FNV is volop betrokken bij Overijssels Vakmanschap. Diny Schoorlemmer is bestuurder metaal bij de FNV: “Als vakbond vertegenwoordigen wij een grote groep werknemers. Vanuit die rol zitten we in het bestuur van technische opleidingsfondsen en zijn vanuit dat perspectief hierbij betrokken. Overijssels Vakmanschap gaat per slot van rekening over hén.” Diny benadrukt de urgentie van Overijssels Vakmanschap: “De tekorten aan vakmensen lopen op. Wie al in de techniek werkt, willen we graag behouden en hen weerbaar en wendbaar maken binnen de technische branches. Oftewel, we willen mensen extra kansen en mogelijkheden bieden als ze willen gaan werken in de techniek of zich daarbinnen verder willen ontwikkelen. We willen dus ook zij-instromers motiveren de technische sector te betreden. Het is dus een breed speelveld waarbinnen de urgentie hoog is. Hét pluspunt van Overijssels Vakmanschap is dat mensen een extra zetje krijgen om in te stromen of, zich al zittend, verder te ontwikkelen.”

“Hét pluspunt van Overijssels Vakmanschap is dat mensen een extra zetje krijgen om in te stromen of, zich al zittend, verder

te ontwikkelen.”

Goede en stevige stimulans

Diny noemt het project tot op heden een succes: “Met de vouchers geven we onze doelstellingen met vereende krachten een goede en stevige stimulans. We pakken het heel praktisch aan en het opleidingsgeld komt gericht daar waar het aantoonbaar zijn werk kan doen. Uiteraard willen we dit eindige project graag doorzetten. Het succes ligt ‘m voor een heel groot deel in de alliantie van alle samenwerkende partners. Het zou zonde zijn dit bij het aanstaande einde van het project op te breken. We kijken nu heel goed in welke vorm we hiermee verder kunnen en hoe we de aanpak nog verder kunnen aanscherpen. We zouden bijvoorbeeld nog meer nadruk willen leggen op de eigen regie en keuzes van werknemers zelf in hun loopbaan, vakmanschap en mogelijkheden binnen de techniek. We zien dus nog voldoende uitdagingen!”

“Het succes ligt ‘m voor een heel groot deel in de alliantie van alle samenwerkende partners”

Meer weten?

Kijk op www.overijsselsvakmanschap.nl.

Actueel en succesverhalen Blijf op de hoogte

Kennissessie Leercultuur in het MKB, hoe dan?
Nieuws

Kennissessie Leercultuur in het MKB, hoe dan?

Een goede leercultuur creëren als basis voor opleiden en ontwikkelen van medewerkers. Maar hoe doe je dat dan, als je geen HR afdeling hebt?

Nieuwsbrief januari 2022
Nieuws

Nieuwsbrief januari 2022

Boordevol waardevolle informatie, voor vragen neem vrijblijvend contact met ons op!

Overijssels Vakmanschap biedt oplossing voor arbeidsmarktvraag
Nieuws

Overijssels Vakmanschap biedt oplossing voor arbeidsmarktvraag

Overijssels Vakmanschap biedt oplossing voor arbeidsmarktvraag naar technische vakmensen.

Maak werk van technisch vakmanschap

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyklaring »
* = verplicht
Een ogenblik geduld…
Overijssels Vakmanschap

Gezamenlijk actieplan van de technische branches in Overijssel